zondag 26 februari 2012

Slaafvrij

Nederlandse champignontelers die geen Oost-Europeanen uitbuiten, krijgen het keurmerk FairProduce uitgereikt, lees ik in de Volkskrant.

We kunnen verdorie toch gewoon wel één keertje de wet handhaven?

dinsdag 14 februari 2012

Fietsen in the city

In Londen gaan steeds meer forensen met de fiets, lees ik in de Volkskrant. De Nederlandse ambassadeur biedt de Londenaren daarom 'onze Nederlandse expertise'.
Ik heb ook in Londen gefietst. Dat was de eerste keer dat ik buiten Nederland fietste, in 1999. Eigenlijk was het een tussendoortje op een vakantie naar Ierland. Ik had mijn fiets mee en moest van het ene station overstappen naar een ander station en daarom dwars door de Londense city fietsen. Zoals gezegd was het de eerste keer dat ik buiten Nederland fietste en het was een verademing! Waar ik in Nederland altijd gespannen op de fiets zit en geen idee heb wat de andere fietsers en verkeersdeelnemers gaan doen, was fietsen dwars door Londen zo ontspannen, zo duidelijk. Een geweldige openbaring, dat fietsen door de city ook zo kan.
Sindsdien heb ik op veel plaatsen ter wereld gefietst. In Ierland, in Berlijn, in Portugal, in New York, in Luxemburg, in Noorwegen. Ik klikte mijn fietstassen aan de bagagedrager van rent-a-bikes en hup, gaan. Overal werkt dat.
Dit weekend was ik met mijn klikfietstassen naar Zeeland. Ik huurde een OV-fiets en klik en... De tassen pasten niet. Overal ter wereld kan ik mijn fietstassen aan bagagedragers klikken, maar op de Nederlandse OV-fietsen passen ze niet. De buis is te dik.
Dus Londenaren: laat die ambasadeur met 'Nederlandse expertise' toch vooral lekker kletsen en doe het anders!