zaterdag 26 mei 2012

Lemma

Bij een artikel op nu.nl over Shell stonden de volgende lemma's:
'shell, olie, corruptie, schandaal, leugen, manipulatie, nigeria, vervuiling, milieu, defensie, complot, industrie, onderdrukking, verspilling, affakkelen, macht, misbruik, coorporatie, firma, machtsmisbruik, politiek, censuur'

Soms wordt de waarheid onthuld in trefwoorden.

donderdag 24 mei 2012

The smell of succes

vanochtend liep ik in het zonnetje naar de supermarkt om een halve liter melk te kopen en een tube tandpasta. Dat heb je zo wel eens, vroege ochtend boodschappen. Ik liep langzaam en keek naar de zwemmende eendjes. Een vrouw had meer haast en passeerde mij. Toen ze me voorbij was hield ze in en keek om. "Oh, U ruikt lekker!", zei ze opeens.

een halve liter

Al sinds ik een klein jongetje ben, en dat is toch al een hele tijd geleden, komt melk in 1/2 liter- en hele liter pakken. Toen ik volwassen werd is het liter pak gesupersized voor de grote melktrek en kun je nu ook 1 1/2 liter melk kopen. Dat was nieuw, maar paste in het rijtje.
Nu ben ik geen melkliefhebber, maar ik heb een Herman gekregen en die moet melk gevoerd worden. Dus ik ga naar de supermarkt en pak en klein pak biologische halfvolle melk. Inhoud: 400 ml staat er in kleine letters op. Ik kijk nog eens, het is tenslotte nog vroeg en ik heb net mijn lenzen in, maar het blijft er staan; 400 ml. Ik kijk naar het kleine pak niet biologische halfvolle melk, dat er net zo uitziet. Inhoud: 500 ml, staat er op.
Ik probeer mijn hoofd leeg te maken, maar het lukt niet. Ik vermoed dat dit zoiets is waar de meest volleerde boeddhist van terug in retraite moet om nieuwe zingeving voor de wereld te krijgen. Ben ik gisternacht slaapwandelend door een portal gelopen naar een parallelle wereld waar gemeten wordt in eenheden van 400? Ben ik een nieuwe Alice in de spiegelwereld? Nee! Ik kijk op het grote pak biologische halfvolle melk en daar zit gewoon 1 liter in.
Na meer dan 40 jaar heeft iemand bedacht om in de kleine pakken biologische melk minder dan een halve liter te stoppen. Blijkbaar is het de bedoeling dat we dat als klant niet merken, want de pakken zien er net zo uit als de kleine pakken gewone melk, waar wel een halve liter in zit. Ik schud mijn hoofd nog eens in een poging het allemaal te vergeten. Ik heb dit niet gezien. Het is niet gebeurd. Ik loop naar de kassa, met mijn halve liter gewone melk.

En ergens heel ver weg, klinkt een roffelend geluid. Tweehonderd boeddhistische novices rennen schreeuwend de tempel uit...