donderdag 26 juli 2012

Asbest

Tegenover mijn huis is een slootje met eendjes, en daarachter staat een andere flat. Driehoog, gelukkig in de zomer meestal onzichtbaar vanwege de bomen die ervoor staan. Maar een paar weken geleden stonden er ineens allerlei wagens voor en stond de flat binnen een dag in de steigers. Vrij snel werd duidelijk dat er uit de flat asbest werd verwijderd.
Terwijl werklui daarmee bezig waren werd de straat verderop afgesloten, vanwege renovatie aan de brug over het bovengenoemde slootje. Met gele borden werd een omleidingsroute aangegeven, die pal langs de flat liep waar asbest werd verwijderd. Als we naar de bushalte wilden, of naar het gezondheidscentrum, of met de kindjes naar het kinderdagverblijf, dat allemaal achter die brug ligt, was de enige mogelijkheid met zijn allen langs de flat te lopen, waar werlui volledig gehuld in witte pakken en met maskers op asbest aan het saneren waren en een grote afgesloten container met het woord asbest er op, op de stoep stond. Het is alsof je langs een of ander rampgebied loopt. Als je in je t-shirtje langs volledig gemummificeerde werklui loopt vraag je je, onwillekeurig, ook al weet je dat het risico erg klein is, toch af hoe veilig dat eigenlijk is.
Ik weet dat de kans op een ziekte vanwege asbest niet zo heel groot is, maar vroeg me toch af of zoiets nou niet handiger gepland kon worden. Wat schets mijn verbazing als, terwijl deze situatie zo is, in een ander deel van Utrecht een volledige woonwijk wordt afgesloten vanwege asbestbesmetting. Blijkbaar zijn er heel veel manier om om te gaan met asbestsanering.

Geen opmerkingen: